Istoria noastră

Era decembrie 1999. Târziu în noapte, pe o ninsoare mirifică, Läo Kreegan și Jamm Klirk, doi prieteni vechi, se hotărăsc să iasă la o plimbare relaxantă și poate... revelatoare.
Filosofând despre una, despre alta, ajunși în spatele zidurilor vechi ce înconjoară Centrul Vechi al Brașovului, acestora le vine ideea de a încropi un proiect muzical, unic prin abordarea muzicală, dar mai ales prin cea lirică. Hotărâți să compună un singur album sub o titulatură unică, cei doi se pun imediat pe treabă. Inspirați de un vis pe care Läo îl avusese cu ceva vreme în urmă, cei doi hotărăsc ca numele proiectului să fie Hteththemeth, numele unui arhanghel decăzut din motive... personale. Povestea numelui trupei și totodată a îngerului „revelat prin vis” se va regăsi într-una din piesele albumului. După aproape două săptămâni de lucru, având un nume poate mai bizar decât numele proiectului, albumul Ziduri Mucegaite Cu Rosturi iese la lumină. Fiind un album apăsător și sumbru, dar în același timp extrem de melancolic și plăcut, având o linie predominant dark-ambient, dar incorporând și elemente folk, metal și classical, melanjul de piese foarte diferite poartă ascultătorul într-o călătorie stranie dintr-un punct emoțional extrem către altul. Chiar dacă versurile scrise în totalitate de Läo sunt emoționante, elementele pieselor ce compun muzical albumul sunt predominant repetitive și poate puțin monotone. De fapt, a fost chiar ideea celor doi de a crea o stare apăsătoare și favorabilă introspecției. Bineînțeles că în acel moment și lipsa anumitor instrumente și a cunoștinței utilizării profesionale a acestora, la care s-a adăugat folosirea predominantă a PC-ului, au fost considerate de unii impedimente în a face albumul unul competitiv din punct de vedere muzical. Totuși cei doi sunt mulțumiți de felul în care a ieșit materialul, înregistrându-l. Cele 200 de exemplare tipărite sunt devorate imediat de prietenii și admiratorii proiectului.

În martie 2000, după nici trei luni de la lansarea primului album, cei doi reintră în studio pentru a înregistra un mini-album care conține 4 piese noi. I Kiss You Only If I Adore You (Or If I Hate You) continuă linia stilistică a predecesorului său din punct de vedere muzical și liric.

După încă trei luni, Läo începe să scrie muzica și versurile pentru următorul album Hteththemeth. Având titlul Best Worst Case Scenario, albumul se dorește a fi o producție 100% conceptuală, o poveste structurată în trei părți a câte 5 capitole. Ideea îi pare extraordinară lui Jamm, care pare nerăbdător să contribuie muzical la noua creație.

Entuziasmul lui Jamm se stinge în momentul în care Läo îi propune să transforme Hteththemeth într-un proiect live. Mai mult, Jamm părăsește proiectul, nefiind dornic de a-și expune sentimentele în fața unui public pe care nu îl vede pregătit pentru concept. Fiind convins de contrariu, Läo continuă singur.

În perioada 2005 - 2010, printre clipele parcă interminabile ale vieții sociale, Läo reușește să mai scrie câte un vers și câte o notă din ceea ce va fi „Best Worst Case Scenario”. Mai mult, reușește să aducă Hteththemeth în fața publicului în cadrul unor evenimente live mai mult sau mai puțin restrânse, aparițiile proiectului fiind de tipul „one strange creature on the stage”, Läo performând singur.

În octombrie 2010, Läo îl întâlnește pe Fluffy (Koldr), un tânăr basist foarte interesat de muzica și conceptul acestui proiect (luând parte la spectacolul pe care Läo l-a susținut la Centrul Cultural Reduta Brașov). În urma unei scurte discuții, Fluffy îi sugerează lui Läo „imposibilul inimaginabil” - transformarea Hteththemeth într-un proiect 100% live.
Alături de Fluffy, Robert C. (Bob), Vlad P., Sergiu, Vlad O. (True Mind) și Radu F., Läo susține o serie de concerte în cadrul mai multor evenimente sub numele de Läonlyness în 2011 și 2012. În cadrul concertelor respective își fac loc și câteva piese marca Hteththemeth.

În decembrie 2012, în cadrul evenimentului Deep In The Underground 3 ce are loc la Brașov, în clubul Rockstadt, Hteththemeth susține primul show propriu-zis cu trupa. Maeștri de ceremonii sunt Läo, Fluffy, Bob, Vlad P. și Sergiu. Noul album este prezentat în proporție de 66,6%, iar reacția publicului este neașteptat de primitoare.

La începutul anului 2013, trupa a ajuns pentru prima dată în București, susținând un concert în luna februarie alături de Kistvaen și Amarthalos. În lunile următoare au avut loc câteva schimbări de componență, până când trupa a ajuns la o formulă stabilă: Läo, Luci, Bob, Koldr, Vlad și Codrez.
În mijlocul verii, Hteththemeth a lansat un split intitulat The Unhuman Split, care a reprezentat un preview al albumului Best Worst Case Scenario. Splitul conține trei melodii Hteththemeth și trei melodii ale proiectului chitaristului Bob, The Bipolar Disorder Project. Albumul a fost lansat la evenimentul Ghost Gathering, care a avut loc în Grădina Japoneză din București.

În următorii doi ani, Hteththemeth își continuă incursiunea live pe tărâmul doritorilor de muzici altfel, trupa devenind foarte activă. Călătoria pornește de la prestații live de club, continuând cu participări la o serie de festivaluri importante (Rockstadt Extreme Fest, Rockstadt Fest, Revolution Festival, Barock Fest, Maximum Rock Fest) și se încheie la finalul anului 2015 cu participarea la concursul Global Battle Of The Bands (GBOB) – etapa națională, unde Hteththemeth câștigă marele premiu, urmând să reprezinte România la Finala Mondială GBOB din 2016.

Albumul Best Worst Case Scenario (BWCS) iese la lumină în luna aprilie 2016. Combinând metalul cu elemente ambient, cochetând chiar cu blues și bossa nova, albumul creionează o poveste veselă și tristă în același timp. BWCS poate fi văzut ori ca un scenariu al unei vieți imaginare, ori ca o coloană sonoră a unui film imaginar. Încadrându-se ca stil în ceea ce trupeții numesc a fi unhuman music, albumul este cel puțin surprinzător pentru ascultătorii săi, pornind de la concept, muzică, versuri, grafică, producție și până la punerea sa în scenă (având parte de un spectacol plin de măreție și momente inedite). Lansarea mult așteptată a albumului vine acompaniată de o serie de concerte de club ce alcătuiesc primul turneu național al trupei (8 orașe sunt luate cu asalt, spectacolele mărind și mai mult armata de fani-prieteni ai hteththemetienilor). Pe lângă aceste locații, neumanii ajung și pe scenele unor mari festivaluri (Rockstadt Extreme Fest, Artmania, Rock’N’Iași, Rock Over Luduș, Măgura Wave).
Participarea la Finala Mondială Global Battle Of The Bands ce are loc în luna mai la Berlin, aduce trupei titlul de Câștigător al locului 2 mondial, alături de o altă frumoasă recompensă, Hteththemeth câștigând și premiul pentru Cea mai votată trupă de către trupele finaliste.
Hteththemeth participă la un nou concurs național, Wacken Metal Battle, câștigând finala care a avut loc în luna mai la Cluj, trupa primind astfel onoarea de a reprezenta România la Wacken Open Air din Germania, în august 2016.
Mai mult decât atât, în acest Hteththemeth lansează primul său videoclip: You’re My Last Girlfriend.

În 2017 trupa continuă turneul de promovare a albumului BWCS în mai multe orașe, iar în a doua parte a anului, Hteththemeth participă la o serie de concerte în România și Serbia alături de Vulture Industries (No).
Hteththemeth a îmbrățișat ideea de a avea și muzicieni invitați, cea mai amplă colaborare de acest tip fiind cu 4Tune Quartet, un cvartet de coarde împreună cu care a fost reorchestrat întreg albumul Best Worst Case Scenario. Acesta a fost prezentat în ineditul format pe timpul a cinci concerte speciale, în prima parte a anului 2018. În luna ianuarie a aceluiași an, Hteththemeth a lansat împreună cu 4Tune Quartet videoclipul piesei Light Lies.
Finalul anului vine cu o schimbare în componența trupei, Bob părăsind proiectul Hteththemeth.

Hteththemeth a continuat să compună muzică și să se pregătească pentru un nou album și în anii care au urmat. Pandemia COVID-19 a impus însă o serie de restricții, care au afectat și activitatea trupei. Aparițiile live au devenit mai rare, dar membrii Hteththemeth au profitat de acest timp pentru a se concentra pe înregistrările albumului Telluric Inharmonies.
În 2022, în formula trupei a avut loc o schimbare importantă, odată cu venirea lui Radu „CJ” Cîndea la chitară, contribuind la dezvoltarea noului sunet al formației.
Hteththemeth a revenit și pe scenă, susținând o serie de concerte sub numele Telluric Nights, culminând cu un spectacol memorabil la Centrul Cultural Reduta din Brașov.